Annons:

Naturreservatet Morga Kungshamn ligger lite mer än en mil söder om Uppsala. Här finns också en badplats vid sjön Ekoln; Morga hage, också kallat Ekhagen.

Morga hage, badplats söder om Uppsala

Morga hage, badplats med både kitesurfare och kor Ekhagen i Kungsamn Morga
Kor och kitesurfare. Men också möjlighet att hitta sin egen lilla plätt.

Kungsamn Morga

Kungshamng-Morga är ett naturreservat och det är inte tillåtet att tälta eller elda. En stiftelse - Friherre Carl Cederströms Minne - sköter och äger marken.

Vid Morga hage är det väldigt långgrunt, man får gå en bra bit ut i vattnet för att kunna doppa sig. Botten är hyfsad, mjuk men lite dyig på sina ställen.
Det går att hitta små klippor, men den största delen är betesmarker som sluttar ner mot sjön. Många fina ekar finns på området (som också heter Ekhagen).
Det finns ingen toalett här, däremot ska det finnas torrtoalett på Oxtorget längre norrut.

Det kan vara aningen knepigt att ta sig till Morga hage, inte minst nu när Flottsundsbron byggs om (kan vara helt stängd). Ett sätt är att börja på södra sidan om bron, ta grusvägen (sydväst) mot Kungshamn och fortsätta sista kilometrarna på skogsstigar. Då kan man också passera badplatserna Oxtorget och Sandviken innan man kommer till Morga hage. Gården Fredrikslund ligger i närheten.
Buss stannar på den gamla stockholmsvägen (255) och via skogsstig tar man sig ner till badet. Se busstider nedan.
Det finns också parkeringsplatser längs 255:an.

Karta med badplatsen Ekhagen / Morga hage utmärkt.


Annons: