Badsäsongen närmar sig och många ställer sig frågan vad man ska ha på sig under ljumma sommarkvällar vid Fyrisån och heta dagar på badet i Lyssnaängen eller Länna.

Tittar du i de vanligaste klädaffärerna på gågatan tycker jag att det lyser 80-tal om årets utbud! Korta shorts för herrarna, som varit helt totalute sedan 90-talets ibland nästan byxlånga shorts. Nu ser man plötsligt grabbar som kommer glidande med shorts över knäna som dessutom sitter åt! Tänk er Tom Selleck.

På stranden i till exempel Fjällnora kanske vi i år till och med kommer få syn på något så ovanligt som ett par speedos!

På damsidan finns plagg som smugit sig in under en längre tid som knappt förknippas med 80-tal längre. Korta underdelar i någon tokig färg eller med mönster, och över sätter vi på oss ett löst linne eller en sån där härlig 80-tals t-shirt med fladdermusärmar. Under vintern har många haft kort kjol/tighta leggings med ett längre löst sittande plagg över. Lager på lager.

Jag tycker dessa två musikvideor med stilbildande Wham! (bildades 1981) på ett väldigt underhållande sätt verkligen förkroppsligar ett somrigt 80 mode. Lägg märke till: korta shorts på killar (går inte att missa), spetsiga ballerinaskor och stora överdelar på tjejer. Solglasögonen, sneakers, tjejer och killar i helvitt är också något från filmerna som man kan hitta på stan nu.

Wham på youtube 1

Wham på youtube 2


Summering: klipp av ett par riktigt gamla jeans (gärna föräldrars), klipp sedan bort ytterligare några centimeter! (Vi pratar kortkort här alltså) Jeansen får gärna vara höga i midjan (detta gäller naturligtvis både på herr- och damsidan). Killarna kan sedan helt enkelt stila topless som vår vän George i Wham!, alternativt sätta på sig någon färgglad skjorta, odla gärna en mustasch också förresten. Tjejer – sno någon killes randiga mys T-tröja och klipp av ett par decimeter av längden och klipp ur halsen. Den heta 80-talslooken är som given!

Stylingtips: grabbarna kan välja slätrakat ultrabrunt ansikte för en slick känsla, kanske passar fd. brats, eller välbildad mustasch för den mer mogna looken, passar er med hår på bröstet. Tjejer, ni kan äntligen bara blunda från början och go wild med alla ögonskuggor, dessutom kan man strunta i att borsta håret alls och man kan med fördel spraya håret med ultrastark hårspray innan man går och lägger sig. Sätt sedan upp i en hög tofs. Det är som att sluta försöka göra sig fin helt enkelt, so easy!

Jag lovar, 80 är hett igen!

/Vanessa