Äntligen är hösten här på riktigt - fram med ulltröjor, fingervantar, benvärmare och kavajer!

 

Höstmode i Uppsala

Om man bortser från vad som måste köpas på klädaffärer (leggings, strumpbyxor, kanske t-shirts) tycker jag att man alltid kan titta på några av Uppsalas second hand-affärer innan man utökar garderoben med ännu ett H&M-plagg från Taiwan.

För fattiga studenter som behöver en ullig tröja att värma sig med när det blir lite kyligare, eller för dig som känner att du vill minska ditt ekologiska fotavtryck eller helt enkelt hitta några unika plagg är 2nd handshopping helt perfekt.

Även om Uppsala kanske inte är så känt för sitt breda urval när det gäller just 2nd handaffärer, finns det trots allt några bra ställen man kan titta.

För att hjälpa er navigera genom 2nd handdjungeln och slippa titta på onödigt många grälla 80-talsklänningar och slitna Lindex-tröjor ska jag skriva några inlägg framöver om olika ställen som finns i Uppsala. Jag ska försöka lägga upp några bilder från varje ställe och skriva lite om prissättning och om vad som finns.

 

Helping Hand, Fyrislund

Jag börjar med affären Helping Hand i Fyrislund, för karta klicka här. Adressen är Fyrislundsgatan 68 och man måste cykla en bit mot årstahållet från stan för att komma dit. Enkelt är det att ta sig dit med bil då det finns gratisparkering. Det går även bussar dit, nummer 7 om jag inte minns fel. Affären har öppet tisdag-fredag 12-18, lördagar 12-15.

När man tar rulltrappan upp i byggnaden för att komma till affären möts man redan i hallen av 50-talsmusik och retromöbler. De som jobbar där anstränger sig verkligen för att få till ett vintage-feel på affären och det tycker jag de lyckas med, det är rätt fint därinne och (i alla fall den unga) personalen är trevlig och hjälpsam. Det är en väldigt stor affär som fylls till största delen av kläder. Det finns, som vanligt, mest damkläder men även en del herrkläder som byxor och kavajer/kostymer, så är du kille och gillar kavajer så är det ett bra ställe, annars kan man nog lika gärna gå till affärerna i stan. Däremot finns något för alla smaker på damsidan! Kläderna är ganska noga utvalda, så man slipper titta igenom mängder med slitna urtvättade tröjor. En del H&M/Gina Tricot/Lindex-grejer, men alla till bra kvalitet och lågt pris. De som sätter priset inser att använda H&M grejer inte kan kosta för mycket då man lika gärna kan köpa nya på H&M för en rätt billig peng. Mycket tröjor/koftor/kavajer, en del klänningar och byxor. Priserna på Helping Hand tycker jag väger upp alla eventuella brister affären kan ha då man sällan får betala mer än 60 kronor för ett plagg. Tröjor/koftor ligger runt 30-40 kr lite beroende på märke/originalitet/kvalitet - helt superokej tycker jag!

 

 

 

Jag har fått min snälla syster att posera lite casually i ett par av mina inköp på Helping Hand då jag inte hade med mig kameran dit när jag var där. Jag tror jag betalade ca 60 kronor per outfit, så ungefär 25-40 kronor per plagg.

mode second hand uppsala
      mode second hand uppsala

Till vänster har jag köpt en kort klänning från Gina Tricot som har superhög midja och hängslen och en kort ganska fyrkantig hemvirkad (!) tröja med kaméknappar. Passande kläder för den med lite 60-talskänslor.

 

Till höger har jag utökat min garderob med två färgglada plagg. En kjol från H&M och en figursydd blus från något okänt märke. Vantarna, halsduken och benvärmarna är hemstickade grejer som jag och min syster gjort.

 

Second Handguide del2 kommer handla om Emmaus. Tills dess, tänk ULL! Så varmt, så mysigt, så bra material till höstkläder. För er som tycker att det sticks, välj inte ett fluffigt ullplagg, ta något i tunnare, finare ull så slipper du kliandet.

 

/Vanessa