Emmaus!

Emmaus ligger på Hjalmar Brantingsgatan 1, i det ”bortre” hörnet av Vaksala torg, se här.

Öppettider: måndag – fredag 12-18, Lördag 10-16.

Emmaus har även en gård i Vendel där det finns café och en till affär, men den kommer jag inte skriva om, även om det verkar mysigt där ute.

Överskottet från Emmaus går bland annat till Smiltene i Lettland, där de hjälper socialt utsatta familjer. De har under julen även en stor insamling av skolmaterial och leksaker bland annat, som de sedan skickar till Smiltene där runt 300 barn bjuds in till en stor julfest och då får sin enda julklapp.

Det var väldigt längesedan jag var på Emmaus innan jag gick dit nu för att kolla läget, orsaken var att det kändes ganska sunkigt och kläderna verkade inte alls sorterade och utvalda på något sätt. Nu däremot har affären fått ett riktigt lyft och den lilla damen som jobbar där verkar ha mycketbra ordning. På övervåningen finns det damkläder, många fina ulljackor och kappor, vilket är affärens starkaste kort. Har du någon av storlekarna 38-42 eller inte tycker att det spelar någon roll att jackan är lite för stor, kan du nog hitta en riktigt fin ullkappa till bra pris.

Det finns även en lite-allt-möjligt-ställning precis till höger när man kommer in där man kan hitta en del snygga tröjor och andra överdelar.

Rakt fram från dörren, på kortväggen, har de en lite 50-talsinspirerad hylla, eller lite retro kanske man ska säga. Där hänger pälsar, pälsmössor, handskar, det finns skor och en del väskor. På bänken framför finns även många söta hattar och handskar till den som är riktigt inne på retro-mode.

På bottenvåningen finner du herrkläder. Det finns en del kavajer och skjortor, även några stickade tröjor och några par skor. Som vanligt är herravdelningen inte lika fylld som damavdelningen, men det lönar sig nog att ta en titt bland kavajerna och tjocktröjorna. Där nere finns det ännu fler damskor också, har du små fötter kan du fynda flera par.

Det jag har handlat har kostat mellan 40 och 80 kronor och då handlar det om koftor, tröjor och någon liten partyjacka. Herrkläderna ligger på ungefär samma prisnivå, tjocka stickade tröjor kan kosta lite mer, men borde väl ligga runt 80-100 kanske. Ullkapporna kostar ungefär 150-500 beroende på.. ja någon okänd faktor, inte alla prissättningar känns helt självklara. Har du tur hittar du en jacka i 100% ull, gjord i England och verkar knappt använd men bara kostar 200.

Jag rekommenderar verkligen en titt in i denna affär, även om det inte känns helt självklart att man alltid hittar något, men eftersom det har blivit så fint jämfört med förut och kläderna är såpass sorterade kan det blir riktigt värt!

emmaus-second-hand-uppsala-_dsc6075emmaus-second-hand-uppsala-_dsc4698

Nästa gång kommer lite info och bilder från Myrorna inne i stan. Tills dess, hitta dig en kappa på Emmaus, för på Myrorna hittar du ingen till det priset du vill betala för använda kläder.

/Vanessa