Annons:

Efter en lång, kall vinter blir Uppsala som förbytt och brister ut i ett veckolångt vårrusigt firande. Ingen annanstans firas vårens ankomst lika grundligt och traditionsenligt!

Valborg i Uppsala

Kl 10 den sista April startar den första farkosten i Forsränningen från Haglunds bro i Fyrisån. Då har hugade redan ätit frukost - kanske i närheten av slottet & Carolina - med eller utan champagne. Sedan gäller det attt försöka hitta en plats för att se de mer än 300 ekipagen försöka ta sig nerför fallen och strömmarna i Fyrisån.
Sillunch står sedan på programmet - på senare år är det många som äter den på UKK. Efter lunchen är det dags att ta med sig studentmössan till Carolinabacken för mösspåtagningen. Exakt kl 15 vinkar rektorn vid Uppsala Universitet från balkongen på Carolina - och studenter i varierande ålder vinkar tillbaks.

Valborg i Uppsala - Studenter vinkar vid mösspåtagningen nedanför Carolina

Bildspel med bilder från Valborg i Uppsala - Klicka på miniatyrerna nedan

Valborg i Uppsala_9 Valborg i Uppsala_5 Valborg i Uppsala_7 Valborg i Uppsala_1 Valborg i Uppsala_10 Valborg i Uppsala_4

Efter mösspåtagningen är det enligt traditionen dags för Champagnegaloppen. Som namnet antyder gäller det att i galopp sätta av till en studentnation - viss trängsel kan uppstå.

Forsränning Valborg i Uppsala Valborg Carolinabacken mösspåtagning
Champagnegalopp Valborg sista April

Allmänna sångens konsert vid slottet på Valborg, sista April

Gunillaklockan

Foton: Uppsalafoto.se

Klockan nio uppträder Allmänna sången vid Gunillaklockan och Kuratorskonventets ordförande - Curator Curatorum håller tal till våren. De som fortfarande har krafter kvar fortsätter festen på en gasque på studentnation eller på något av Uppsalas övriga ställen. Det brukar också vara Valborgsbal på Uppsala slott.
Är krafterna slut kan det räcka att titta på en majbrasa, en (av många) finns i Gamla Uppsala.


Annons: