Annons:

Forsränningen är en viktig del av Valborgsfirandet i Uppsala. Studenter bygger sina egna flottar som med varierande framgång tar sig ner för Fyrisån till folkets jubel. Traditionen började på 60-talet och har med tiden vuxit till ev av Uppsalas viktigaste & mest spektakulära traditioner på Valborg. Cirka 30 000 åskådare och omkring 300 ekipage lockar Forsränningen.
Färden nerför Fyrisån börjar vid Haglunds bro klockan 10 den sista April.

Forsränningen på Valborg i Uppsala

Forsränning Valborg sista April i Uppsala

Bildspel med bilder av forsränningen - swipa eller bläddra mellan bilderna nedan.

Forsränningen på Valborg Kvarnfallet_1 Forsränningen på Valborg Forsränningen på Valborg_5 Forsränningen på Valborg_1 Forsränningen på Valborg_2 Forsränningen på Valborg_3 Forsränningen på Valborg_4 Forsränningen på Valborg_5 Forsränningen på sista April Forsränningen Islandsbron_14 Forsränningen Islandsbron_1


Fyrisån brukar bjuda på bra fart i det kalla smältvattnet och Kvarnfallets forsar kan bli för mycket för vissa farkoster. Dykare finns utplacerade och hjälper till att plocka upp forsrännarna om det behövs. Forsränningen slutar nedanför Islandsfallet. Pris till de bästa flottarna utdelas av rektorn vid Uppsala Universitet.

Den stora publiken gör att det kan vara svårt att få en plats längs Fyrisån. De som har balkong med utsikt får räkna med besök den här dagen.

Valborg Uppsala Forsränningen

Forsränningen Islandsfallet sista Apri Valborg Uppsala

Forsränning Valborg sista April Fyrisån Islandsfallet
Forsränning på sista April, Valborg i Uppsala Forsränning Valborg sista April i Uppsala Valborg - sista April - forsränning i Uppsala Forsränning-Valborg-sista April-Uppsala
Foto: Uppsalafoto.se

Några korta filmklipp från Forsränningen visas nedan (ett från 2013 & några tagna från en av flottarna).
Knappen HD nedanför filmen byter kvalité (stäng av om det hackar). För att se videon i fullskärm klicka på pilarna längst ner till höger.

Arrangör av forsränningen är Uppsala teknolog- och naturvetarkår, länk till arrangörerna.


Annons: