Annons:

the Broker Coffee Roastery & Coffee Bar

I de anonyma lokalerna i Ultuna har kaffekonässören kunnnat få sin koffeinkick sedan The Broker startade sitt kafé 2017. Ungefär varannan vecka avslöjas verksamheten då röken sprider sig från rostningen av en ny "batch" kaffe.

The Broker, kafé i Ultuna, Uppsala som rostar sitt eget kaffe
the Broker rostar sitt eget kaffe

Kaféet ligger just öster om djursjukhuset, i samma hus och med samma ingång som Miljöförvaltningen. Det känns som en fikarast när man slår sig ner i det öppna kontorslandskapet. Men det går också att sitta utomhus, i ett litet hörn med kryddväxter. Kanske kan man hoppas på en kaffebardisk som vetter mot uteplatsen i framtiden? Byggnaden fungerar annars förvånansvärt bra för kafé och det verkar som att folk från SLU börjar hitta hit. Det är nog ett smart drag att hundar är välkoma till the Broker (också de som inte är superlydiga).

The Broker rostar som sagt sitt eget kaffe. Det blir en annan dryck, mer läskande, mindre bränd koffeinkick. Även om jag inte har hört nåt i stil med vinmetaforen … it’s Van Gogh’s vivid Sunflowers in a glass, så är det choklad, vanilj och blåbär när kaffe diskuteras. Känns först lite avlägset men sen en dag när dagens kaffe är från Honduras slår det mej att det här smakar ju choklad, och kanske lite vanilj. Mycket gott är det hursomhelst.

Vilket kaffe det är varierar alltså från dag till dag, t.ex från Etiopien, Kenya och självklart Colombia. Ibland dyker kaffe-entusiaster upp för att diskutera rostning, eftersmak eller andra detaljer med den kaffefrälste ägaren. Som beskriver rostningen som ett hantverk och inte har mycket till övers för de stora företagens helautomatiska processer.
- Det kan skilja på fem sekunder efter "cracket" som är den viktigaste markören. Vilken höjd bönan växt på inverkar också mycket på rostningen.

Kafferostare i Ultuna, Uppsala
Ägaren framför maskinen Diedrich IR-12 som kan rosta 12 kg åt gången, men oftast rostas 6 kg för bättre kontroll.

Ett uttalat mål för företaget är att ..kaffet ska ge rättvisa åt den kärlek och det hårda arbete som har lagts ner av alla i kaffekedjan - från kaffebonde och kaffeplockare till importör och rostare. Ambitionen med kvalité på råvaror går också igen i maten. Till frukost smakar yoghurt med granola eller overnight oats i olika varianter mycket bra. Till fikat överraskar bakelser med choklad och blåbär.
En sympatisk detalj är att (nästan) ingen plast används, istället är det papp som gäller. Det är bara att hoppas att satsningen på kvalité lönar sig och att detta tillhåll för koffeinister blir kvar.

Karta med the Broker Coffee Roastery & Coffee Bar utmärkt (Ulls väg 28A, 756 51 Uppsala)


Annons: