Annons:

Några av de Sevärda byggnader som finns i Uppsala visas med mycket bilder. Klicka på rubriken för att se mer om byggnaden.
Se också lista längst ned på sidan.

Uppsala slott är en av Uppsalas karakteristiska byggnader. Med sitt läge uppe på Uppsalaåsen syns det långt innan man kommer in i staden.
Slottet lät byggas av Gustaf Vasa i mitten på 1500-talet men har sen dess byggts om, inte minst efter branden 1702.

Uppsala slott och svandammen

Uppsala domkyrka är ett av Uppsalas landmärken. De båda tornen är 118.7 meter höga (lika höga som kyrkan är lång) och är ett bra riktmärke att orientera sig efter. Kyrkan började byggas runt 1270-talet men invigdes först 1435. Den är byggd i gotisk stil och är en av de största sevärdheterna i Uppsala.

Uppsala domkyrka

Uppsala konsert & kongress ligger på Vaksala torg och har med sina 8 våningar en bra utsikt över staden. Byggnaden är ritad av den danske arkitekten Johnny Svendborg (Henning Larsens Tegnestue A/S) och kunde efter årtionden av debatt invigas i slutet av 2007.

Uppsala konsert & kongress, musikens hus, UKK

Gustavianum heter byggnaden mellan Universitetshuset och Uppsala Domkyrka. Den byggdes på 1600-talet och användes då i utbildningen av bland annat medecinstudenter.

Gustavianum i Uppsala

Gustavianum i Uppsala

Carolina rediviva är ett universitetsbibliotek i Uppsala. Det ligger mellan slottet och Domkyrkan i början av Carolinabacken (Drottninggatan).

Carolina rediviva - universitetsbibliotek i UppsalaCarolina rediviva


Annons: