Annons:

Uppsala slott är en av Uppsalas karakteristiska byggnader. Med sitt läge uppe på Uppsalaåsen syns det långt innan man kommer in i staden.
Slottet lät byggas av Gustaf Vasa i mitten på 1500-talet men har sen dess byggts om, inte minst efter branden 1702.

Uppsala slott och svandammen

Klicka på miniatyrerna nedan för att se ett bildspel med bilder av Uppsala slott

Slottet i Uppsala Uppsala slott Uppsala slott och Borggården Uppsala slott och Botaniska trädgården Uppsala slott och Domkyrkan Uppsala slott och fullmåneUppsala slott, höst_1

Uppsala slott

Uppsala slott höstbild

Slottet skulle fungera som skydd mot utländska eller svenska fiender. Efter en brand 1572 gjordes slottet om till att istället användas till representation, bland annat efter kröningar i Domkyrkan.
År 1702 var det dags för ännu en brand som ödelade stora delar av Uppsala. Slottet klarade sig hyfsat men delar av det revs ändå för att kunna använda materialet till andra byggnader. 1744 byggdes slottet upp igen men pengarna sinade och den norra flygeln blev aldrig byggd (en flygel mittemot den där konstmuséet ligger var alltså planerad).

Några historiska händelser som utspelat sig på Uppsala slott är Sturemorden & Drottning Kristinas Abdikering. Beslutet om att vara med i det 30-åriga kriget togs också på slottet.

Slottsgården Uppsala slott

Uppsala slott
Uppsala slott. Foto: Uppsalafoto.se.

Karta med Uppsala slott utmärkt

Drottning Christinas väg 1E, 752 37 Uppsala


Slottet är bland annat bostad för landshövdingen. Här finns också Uppsala konstmuseum, Rikssalen & Fredens Hus.

Se mer om slottet på Uppsala Kommuns sida


Annons: