Annons:

Uppsala konsert & kongress ligger på Vaksala torg och har med sina 8 våningar en bra utsikt över staden. Byggnaden är ritad av den danske arkitekten Johnny Svendborg (Henning Larsens Tegnestue A/S) och kunde efter årtionden av debatt invigas i slutet av 2007.

Uppsala konsert & kongress, musikens hus, UKK

Klicka på miniatyrerna för att se bildspel med bilder av Konsert & Kongress
Invigning Uppsala Konsert & KongressUppsala Konsert & KongressUppsala Konsert & Kongress_4UKK från Vaksala TorgFasad på UKK 

Den sjätte våningen har fönster hela vägen runt, det går alltså att trava runt längs fönstret och se ut åt alla håll - Uppsala en aning från ovan. Bästa utsikten är dock från Damtoaletten (!) på sjunde våningen.

UKK - Uppsala Konsert & Kongress
Foto: Uppsalafoto.se

Kvarteret Gerd & Bodéns cykel
Kvarteret Gerd & Bodéns cykel som fick rivas i samband med bygget av UKK

Karta med Uppsala Konsert & Kongress utmärkt

UKK fick år 2008 Stora Samhällsbyggarpriset. Juryns motivering löd:

"Uppsala Konsert & Kongress uppfyller och gestaltar på ett självklart sätt kommunens målsättning om en arena för kulturlivet och samlingsplats för invånarna. Genom sin höjd, fria placering och kubiska form blir byggnaden ett tydligt landmärke som binder samman Uppsalas traditionsrika centrum med domkyrka, universitet och förvaltning med den tidigare anonyma stadsdelen öster om Fyrisån och järnvägen.
Interiört fullföljs idén om öppenhet genom en transparens i bottenvåningen och den panoramautsikt över staden som på ett avgörande sätt styrt byggnadens utformning.
Behovet av ljudisolering mellan salar, målsättningen att i alla delar genomföra den arkitektoniska visionen och den snäva tidplanen har krävt en nära samverkan mellan beställare, arkitekt, tekniska specialister, entreprenörer och inte minst verksamhetsföreträdare."

Uppsala Konsert & Kongress har också fått en guldmedalj vid biennalen i Miami Beach.

Kuriosa: De första diskussionerna om att bygga ett konserthus ska ha inletts runt 1910!

Se kalendariet med kommande konserter på UKKs egen sida


Annons: